Blijven trainen met blessures

Elke competitieve atleet zal je zeggen, blessures horen bij de sport.

Ik kan me geen enkele atleet voorstellen, die ik ooit ontmoet heb in de sport, die zijn gehele carrière blessure vrij getraind heeft. Dit kan gaan van de kleinste verrekking tot het afscheuren van de biceps. Hoe langer we in de sport zitten hoe groter de kans wordt dat een blessure zich zal voordoen. Het voorhebben van een ernstige blessure verteld ons veel over ons karakter en onze drang naar succes. Een atleet die gezond is, zich sterk voelt en elke beweging zonder problemen kan uitvoeren gaat zichzelf veel beter kunnen motiveren om te trainen.

Maar wanneer je moet trainen met een blessure, aanzienlijk veel kracht en massa kwijt speelt en je bepaalde bewegingen met pijn moet uitvoeren, gaat het de atleet zijn die karakter toont en de wil om door te zetten die zich zal onderscheiden. Wanneer het trainen doorzettingsvermogen vereist, zijn het de doorzetters die blijven trainen. Het vereist standvastigheid, mentale doorzetting en discipline om te trainen met blessures. Ook al is elke blessure anders toch heb ik wat basisprincipes uitgeschreven die toegepast kunnen worden om zo weinig mogelijk kracht en massa te verliezen door een blessure.

Voor ik naar mijn persoonlijke ervaringen grijp wil ik eerst vermelden dat ik geen dokter ben of enige medische specialist en het eerste wat je bij een serieuze blessure moet doen is wel degelijk iemand met een medische achtergrond raadplegen.

Ik mag van geluk spreken dat ik nog nooit echt een serieuze blessure heb gehad, al heb ik wel al kleine kwaaltjes gehad zoals verrekkingen en overbelaste gewrichten. Hier heb ik steeds rond kunnen trainen en weinig of geen vooruitgang verloren. Hieronder heb ik enkele principes beschreven die me persoonlijk doorheen deze kleine blessures hebben geholpen.

1)   Geef je lichaam rust.

Dit principe lijkt vanzelfsprekend, maar wordt vaak over het hoofd gezien. Bij het voorhebben van een blessure is het belangrijk om je lichaam de nodige tijd te geven om te rusten en te herstellen. Het kan gaan van enkele dagen rust tot 4-6 weken. Zeer belangrijk hierbij is om informatie op te zoeken van je blessure en te kijken of je blessure zich in vasculair weefsel bevindt. Een sterke doorbloeding zal je herstelproces bevorderen. Ga ook opzoek naar andere atleten die deze blessure hebben en vraag hierbij hoe ze deze aanpakken.

2)   Tast je bewegingsafstand af.

Geen van mijn blessures die ik heb gehad gaf me pijn doorheen de volledige uitvoering van mijn lifts. Tenzij het een blessure is die enkel verholpen kan worden door middel van een operatie, zal er hoogstwaarschijnlijk een groot deel van je bewegingsuitvoering zonder pijn kunnen worden gedaan. Wanneer de pijn-zone zich in het midden van de uitvoering bevindt, kan je nog steeds begin en eindpunt van je oefening trainen. Wees creatief met je oefeningen. Je kan op verscheiden manieren de verschillende delen van je bewegingsafstand trainen met behulp van een power rack, banden/rekkers of veiligheidspinnen. Wanneer ik sukkelde met een verrekking in mijn linkerschouder kon ik niet de volledige afstand afleggen bij het benchen. Ik kreeg voornamelijk pijn bij het volledig rekken van mijn schouder. Om toch mijn beweging te kunnen doen maakte ik gebruik van een floorpress of spotto press om zo weinig of geen kracht te verliezen. Op deze manier kon ik toch 2/3 van mijn basislift behouden en kon ik na mijn herstel snel terug naar mijn oud niveau gaan.

3)   Wees creatief.

Probeer niet enkel informatie te zoeken over je spiergroepen maar ook over de verschillende oefeningen. Begrijp welk effect ze op elkaar hebben en welk deel van de spieren ze effectief aanspreken. Er zijn ongelofelijk veel verschillende hoeken, bewegingen en weerstandmethodes om nagenoeg elke spiervezel in ons lichaam aan te spreken. Het vraagt creativiteit en experimenteren om de juiste oefening te vinden om langs je blessure heen te trainen. Neem als voorbeeld een gebroken hand. Deze blessure maakt het trainen van de rug vrijwel onmogelijk. Door op een creatieve manier om te gaan met deze blessure kan je alsnog je rug trainen. Dit kan je doen door rond je voorarm een band te wikkelen en zo zonder je hand te gebruiken toch een roeibeweging te maken.

4)   Weet wanneer je moet doorzetten.

Om terug naar je beste niveau te gaan van voor je blessure, gaat er een moment komen wanneer je jezelf gaat moeten pushen. Allereerst hebben we als doel om een pijnloze bewegingsuitvoering te creëren. Deze moet zo snel mogelijk bereikt worden maar wel op een veilige manier. Wanneer de volledige bewegingsuitvoering terug is kunnen we starten met het toevoegen van gewicht en het terugkrijgen van de kracht. Nogmaals moet dit op een veilige en verstandige manier gebeuren. Na een blessure is het niet meer dan normaal dat er een lichte twijfel ontstaat bij het verhogen van je trainingsgewicht. Voornamelijk wanneer je dichter bij het gewicht nadert waardoor je je blessure kreeg. Maar op een bepaald punt moeten we terug sterker worden en dit vergt enige moed om jezelf verder te pushen dan wat je verstand je verteld.

5)   Leer uit je fouten.

De definitie van ‘insanity’  is keer op keer hetzelfde doen en telkens een verschillend resultaat verwachten. Hiermee wil ik aanbrengen dat telkens wanneer je een blessure krijgt dit voor jezelf een leermoment is. Probeer uit te zoeken wat ervoor zorgde dat je geblesseerd raakte en vermijd dit dan ook in de toekomst. Analyseer je trainingsschema, het gekozen trainingsgewicht, je vorm bij de uitvoering en leg de focus op datgene wat je blessure veroorzaakt heeft. Was het gewicht te zwaar? Was je focus bij je uitvoering niet optimaal en verloor je hierdoor een perfecte houding? Ben je nog niet optimaal hersteld van je vorige training? Begrijpen hoe je een bepaalde blessure kreeg zal toekomstige blessures vermijden. Train slim en blijf gezond!

About the author: Gregg

Leave a Reply

Your email address will not be published.