‘Voeding en prestatie, hand in hand’

Vaak denken mensen dat ze kunnen eten wat ze willen doordat ze 5 keer in de week gaan sporten en het resultaat vanzelf wel zal komen doorheen de tijd. Dit is helaas niet waar! Om mezelf als voorbeeld te nemen, een persoon die voldoening haalt uit zijn fysieke gezondheid, weiger ik te geloven dat ik moet eten als een beer die 2 weken geen vast voedsel meer gezien heeft om de nodige vooruitgang te blijven boeken in zowel mijn fysiek uiterlijk als sportieve prestaties. Al is het wel waar dat atleten meer moeten eten dan de gemiddelde persoon om zo het best mogelijk resultaat te bereiken in hun sportieve prestaties. Maar dat wilt dan weer niet zeggen dat we 3x per dag naar fastfood kunnen grijpen om dit potentieel te kunnen benutten! Wanneer je als atleet serieus met je sport wilt omgaan heb je ook een serieus voedingsprogramma nodig. Maar hoe begin je hieraan?

Ik heb mezelf die vraag vaak gesteld. Maar hoe heb ik dan uiteindelijk een programma gevonden dat echt voor me werkte? Eerst moest ik voor mezelf bepalen welke doelen ik had op lange termijn. Ik wilde droge spiermassa opbouwen en sterker worden in mijn competitieve lifts. Het was een tijdrovend proces waarin ik heel wat moest experimenteren, maar door rekening te houden met verschillende factoren en door te ontdekken hoe mijn lichaam reageerden op bepaalde voedingswaarden ontdekte ik voor mezelf een voedingspatroon dat echt werkt!

In dit artikel ga ik heus niet heel mijn voedingsschema uitleggen. Dit met reden omdat elk lichaam anders is. Wat voor jou werkt kan voor mij misschien helemaal niet werken. Elk lichaam reageert op voeding op zijn eigen unieke manier. Wat ik wel ga doen zijn de belangrijkste factoren opsommen die me geholpen hebben bij het vinden van mijn ideale voedingspatroon.

1.   Doelen opstellen.

Het is voor jezelf heel belangrijk om te weten wat je doelen de komende maanden gaan zijn. Wil je afvallen om strak te staan voor de zomer die in aantocht is ? Wil je eerder droge spiermassa kweken en je vetpercentage laten zakken voor een bodybuildingshow? Of misschien wil je gewoon je lichaamsgewicht behouden en de focus leggen op het verbeteren van je sportprestaties? Wees specifiek met je doelen. Weet ook hoe belangrijk het is om realistisch te zijn voor jezelf en bekijk het tijdskader voor je doelen met een nuchtere kijk. Besef dat Rome ook niet gebouwd is op één dag en dat dit nu eenmaal tijd vraagt.

2.   Lichaamssamenstelling.

De snelheid van ons metabolisme is verschillend van persoon tot persoon. Vrouwen hebben over het algemeen niet evenveel voedingsstoffen nodig in vergelijking tot een man die dezelfde sport beoefent, hetzelfde lichaamsgewicht heeft of lichaamslengte. Dit wil niet zeggen dat elke vrouw met een lichaamsgewicht van 50 kilogram dezelfde voedingswaarden nodig heeft. Hier komt het erop aan je lichaam te kennen. Kom je gemakkelijk aan in gewicht? Eet je frequenter dan anderen maar kom je toch geen gram bij? Voel je je opgeblazen bij het eten van een hoger aantal koolhydraten of ervaar je juist meer een hongerig gevoel? Ieder lichaam heeft zijn eigen manier van reageren op voedingsgewoonten. Het is hierbij dus heel belangrijk om je eigen lichaamsreacties te kennen op gebied van voedingsgewoontes om zo het meeste uit je voeding te halen om je sportprestaties te bevorderen. Dit lijkt een heel uitdagend proces maar door middel van het gebruiken van een voedingsdagboek waarbij je exact noteert hoeveel en wat je eet, ontdek je al snel de reacties van je eigen lichaam.

3.   Planning.

Je dagplanning speelt een belangrijke rol bij het bepalen van wat, wanneer en hoeveel je kan eten op een dag. Besef voor jezelf dat wanneer je iemand bent met onregelmatige werkuren of een onregelmatig trainingsprogramma het hebben van een voedingsplan waarbij je om de zoveel tijd moet eten, voor jou niet het juiste plan is. In plaats hiervan moet je gaan voor een flexibel plan waarbij je zonder al te veel moeite je maaltijden kunt wisselen wanneer dit niet past in je planning. Wanneer je een job hebt waarbij je constant onderweg bent en maar een beperkte tijd hebt om te eten moet je ook hier rond kunnen plannen en dit kan bij het opstellen van een flexibel voedingsplan. Bepaal je eigen planning alvorens een voedingsplan samen te stellen en bekijk je flexibiliteit.

4.   Training.

Je trainingsprogramma is misschien wel de belangrijkste factor in het bepalen van hoeveel voedsel je per dag nodig hebt. Maar ook dit kan sterk variëren van persoon tot persoon. Waar je hier rekening mee moet houden is de intensiteit van je training, hoeveel keer per week je traint en belangrijk de sport die je uitoefent. Sommige sporten vragen veel meer van je lichaam dan andere.

5.   Begeleiding.

Het is geweldig als jezelf voldoende kennis hebt over voeding en het maken van voedingsprogramma’s. Voor diegene die hier toch nog wat mee sukkelen en geen vertrouwen hebben om voor zichzelf een plan op te stellen raad ik aan om iemand aan te spreken die hier gespecialiseerd in is. Hiermee bedoel ik natuurlijk niet dat je zomaar de eerste de beste moet aanspreken die je op het internet vindt. Doe je onderzoek en zoek uit wat die persoon zijn successen zijn met zijn/haar klanten. Hoeveel ervaring heeft die persoon in jou sportgebied? Hoe bereikbaar zijn ze voor vragen van hun klanten? Met het beantwoorden van deze vragen heb je al een goede basis bij het kiezen van jou voedingscoach.

About the author: Gregg

Leave a Reply

Your email address will not be published.